Chlad ako alergén?

Prejavy chladovej pseudoalergie

Chlad je fyzikálny faktor a má veľký význam pri vzniku a rozvoji alergií. Pôsobí ako aktivátor – aktivuje vyplavovanie mediátorov, čo má za následok prejavy podobné alergii.
V skutočnosti sa však jedná o pseudoalergiu vyvolanú fyzikálnym podnetom, nie cudzorodou látkou bielkovinového charakteru.
Keďže nespĺňa základnú definíciu alergénu, nemôže alergiu spôsobovať.

Pôsobenie chladu sa prejavuje prevažne miestne a to na koži, ktorá je priamo vystavená pôsobeniu nižších teplôt. Dochádza k začervenaniu kože, opuchu, drobným vyrážkam, žihľavke, zvýšenej svrbivosti, lokálnej bolestivosti (pichavá bolesť) či naopak ku strate citlivosti postihnutej oblasti, prejavujúcej sa mravčením.

Aké sú príčiny?

Najvýznamnejším činiteľom pri chladovej alergii  je práve moderná doba.

Ľudia sa stávajú deň za dňom pohodlnejšími s tendenciou všetko si uľahčovať.
Nie je to tak dávno čo sa deti hrávali vonku, teraz v teple domova.
Rovnako to je aj s dospelými.
Moderné domovy sú niekedy až nadmerne vykurované, zabúda sa na pravidelné odvetrávanie, autá majú vyhrievané sedačky a v zime sa ponáhľame čo najskôr zase domov do tepla.

Zabúdame na pravidelné otužovanie, čo nás robí citlivejšími a náchylnejšími na vonkajšie vplyvy.

Diagnostika

Diagnostika je veľmi jednoduchá. Na chladovú alergiu by sme mali myslieť, ak reagujeme na nižšie teploty súborom vyššie uvedených príznakov.

Jednoduchý test si vieme urobiť aj sami doma.
Stačí nám na to kocka ľadu, ktorú si priložíme na kožu a necháme tak pôsobiť 15minút.
Za pozitívny výsledok považujeme ten, keď sa na koži objví pupenec.
Ďaľej sa stanovuje hladina kryoglobulínov, čo sú chladové protilátky. Tie však môžu byť pozitívne aj pri iných systémových ochoreniach.

Prevencia a liečba

Základným preventívnym opatrením je zmena životného štýlu. Pravidelné otužovanie vedie k lepšej adaptácii na chlad.

Pod týmto pojmom rozumieme primerané oblečenie, pobyt na čerstvom vzduchu, prechádzky v prírode, vlažná sprcha v letných mesiacoch, striedanie teplej a studenej sprchy, sauna, pravidelné vetranie bez ohľadu na počasie a neprekurovanie obytných priestorov.
Pokiaľ sa tieto, možno pre niekoho náročné úkony stanú samozrejmosťou, má nad alergiou z chladu vyhrané.

Liečba chladovej alergie

V liečbe sú účinné prípravky znižujúce alebo odstraňujúce účinky vyvolané mediátorom histamínom. Tieto preparáty nazývame antihistaminiká. Podávame ich systémovo v tabletkovej či injekčnej forme a taktiež  topicky na povrch kože.

Druhou skupinou liekov su antileukotriény s nástupom účinku už do 24hodín. Je vhodný na liečbu alergickej astmy. Pri záchvate dušnosti je nutné intravenózne podanie aminofylínu kvôli jeho bronchodilatačnýcm účinkom (rozťahuje zúžené dýchacie cesty).

Ako doplňujúcu liečbu je možné použiť voľnopredajné lieky tlmiace príznaky ako napríklad spreje do nosa, krémy na popraskanú pokožku a pod.

Ako znížiť histamín v tele?

Aby bola histamínová intolerancia dobre zvládnutá, základným predpokladom je identifikácia potravín, ktoré spôsobujú jej symptómy. To je možné dosiahnuť s pomocou vedenia záznamov o konzumovaných potravinách a objavovaní symptómov. Zaznamenávať je možné do zošitu či elektronickou formou, dôležité je však zaznamenávanie robiť priebežne a nie spätne. 

Najdôležitejšie informácie, ktoré by mali záznamy obsahovať sú: 

  • čas jedla, 
  • zloženie jedla, 
  • približné množstvá surovín, 
  • objavené symptómy, 
  • čas objavenia symptómov
  • závažnosť symptómov (škála 1-10). 

Histamínová intolerancia potraviny

Medzi potraviny s potenciálne negatívnym vplyvom na priebeh histamínovej intolerancie patria:

  • Ryby, výrobky z rýb a plody mora; údeniny (salámy, šunky, klobásy atď); zrejúce syry
  • Pivo a víno, ďalšie alkoholické nápoje tiež nie sú vhodné
  • Špenát, paradajky, baklažán
  • Citrusové plody, papája, ananás, slivky, kiwi a banány
  • Nakladané a konzervované potraviny (napr. kyslá kapusta, hotové jedlá)
  • Dlho skladované orechy a strukoviny
  • Čokoláda a kakaové produkty
  • Seitan; ocot; sladkosti a slané pochúťky s umelými farbivami a konzervantmi
  • čierny a zelený čaj, energetické nápoje, maté
  • Benzoáty, sulfidy, dusitany, glutamát, potravinárske farbivá
  • Kysnuté pekárenské produkty

Medzi potraviny s potenciálne neutrálnym či pozitívnym vplyvom na priebeh histamínovej intolerancie patria:

  • Čerstvé ovocie okrem citrusov a ostatného vyššie spomenutého ovocia a prezretých plodov
  • Čerstvá zelenina s výnimkou špenátu, paradajok a baklažánu
  • Obilniny (cestoviny, pšeno, ryža, nekysnuté pekárenské produkty…)
  • Čerstvé živočíšne potraviny (mäso, vajcia)
  • Oleje a bylinky
  • Ovocné džúsy s výnimkou citrusov
  • Bylinné čaje

Aké prírodné antihistaminiká poznáme?

Quercetín (kvercetín)

Quercetín patrí z voľnopredajných prírodných látok medzi najúčinnejšie antihistaminiká. Quercetín je prírodný flavonoid, ktorý sa v prírode bežne vyskytuje napríklad v ovocí a zelenine. Účinkom quercetínu sa znižuje produkovaný histamín a taktiež produkcia ďalších prozápalových látok. Vďaka tomu môže quercetín tlmiť príznaky histamínovej intolerancie. Z prírodných látok tak quercetín predstavuje najlepšie antihistaminikum.

Černuška siata (čierna rasca)

Predbežné výskumy naznačujú, že látky obsiahnuté v semienkach Černušky siatej, takzvanej čiernej rasce, môžu mať antihistamínové účinky. Ďalší výskum je v prípade čiernej rasce stále potrebný, ide však o všeobecne zdravú potravinu s potenciálom terapeutických účinkov pre rad ochorení. Černušku siatu je možné kúpiť vo forme celých semienok alebo ako olej z čiernej rasce. Aké má olej z čiernej rasce účinky priamo na histamínovú intoleranciu však zatiaľ nevieme.

Probiotiká histamínová intolerancia

Probiotiká dokážu znížiť zápal v čreve, a predstavujú jeden z nástrojov, ako znížiť histamín v tele a zabrániť tomu, aby histamín prenikol z potravín do organizmu. Niektoré probiotické mikroorganizmy však produkujú histamín či iné biogénne amíny, a preto ak vás trápi histamínová intolerancia nie je vhodné konzumovať probiotické potraviny. 

Kmene mikroorganizmov v probiotických prípravkoch sú vyberané výrobcom, podľa toho, na čo je konkrétny prípravok určený. Pri histamínovej intolerancii je preto dôležité si vyberať výlučne prípravky, špecificky určené na problém, ktorým je histamínová intolerancia.


Zdroje:
https://vegmart.sk/histaminova-intolerancia-ako-znizit-histamin
https://zdravoteka.sk/magazin/je-alergia-na-chlad-skutocne-alergiou/